Artrose

ARTROSE


Hva er artrose? Med artrose menes en forkalkningstilstand som har oppstått i eller omkring et ledd. Dette kan være forårsaket av skader, men også skyldes en medfødt uheldig utforming av leddet, som så gir unormal slitasje.


Artrose forekommer oftest i hofte- og albueledd. Anslagsvis er det en av fem voksne hunder som lider av artrose. Antallet er riktignok noe usikkert fordi mange eiere oppfatter symptomene som normale aldringstegn, eller tror at hunden bare vil ta det litt rolig.


Selv om man finner mange tilfeller hos eldre hunder, kan artrose forekomme i alle aldre. Store og mellomstore hurtigvoksende hunder er mest utsatte, men også mindre hunder kan få artrose. Overvekt kan bidra til at hunden utvikler atrose. Kort sagt, alle hunder kan utvikle denne leddlidelsen. Artrose er derfor en av de vanligste årsakene til at hunder har kroniske smerter som krever veterinærbehandling.


Viser hunden din tegn på artrose? Vanligste symptomer på artrose er stivhet og halthet. Dette kan gi seg utslag i at hunden vegrer seg for å gå i trapper eller å hoppe inn i bilen. Hunden vil ofte ha problemer med å reise seg eller den kan henge etter på luftetur. Nedenfor finner du en liste over vanlivge tegn på artrose:


   Halting

Liten lyst til å gå på turVondt for å reise seg

Liten lyst til å leke

Henger etter på luftetur

Uttrykker smerte ved berøring


Dersom du finner noen av disse tegnene hos din hund, kan det være symptomer på artrose og du bør ta kontakt med veterinær for nærmere undersøkelse. Diagnosen artrose kan bare fastslås med sikkerhet av en veterinær etter en klinisk undersøkelse og eventuelt røntgenbilder.Hunden din må stole på at du gjenkjenner tegn på artrose.


  Det er viktig av du bringer sykdomstegnene videre til veterinær, fordi du ser hunden på sitt verste; tidlig om morgenen, når den går i trapper eller etter en løpetur. Kaldt vær, væromslag og overdreven mosjon kan også forverre smerten og gjøre symptomene tydeligere.


Det er dessverre ingen medisiner som kan kurere selve artrosen, men stivheten kan man gjøre noe med. Det finnes i dag effektive medisiner, spesielt utviklet for hunder, som kan lindre smerten og dempe betennelsesreaksjonen. Dermed kan hunden bevege seg friere og igjen bli en glad og aktiv hund. Medisinene kombinerer god effekt med lav risiko for bivirkninger.


  Kilde: ovrion2pharma