Forberedelser til fødsel

HVA TRENGER MAN EGENTLIG?


Det er endel som må forberedes før en fødsel og det bør ordnes i god tid! Her er hva vi alltid har i huset, og med dette føler vi oss klare til å ta i mot valper. Eller, så klar som man kan bli!


Fødekassen:

Vi bruker et litt stort bur som vi tar toppen av. Det setter vi slik at vi har godt lys og god arbeidshøyde og gjør klar med et tykt godt teppe og kladder oppi. Om de vil føde der er en annen sak. Vi tvinger ingen. Når det er fødsel på gang går ALT på morens premisser, men tilbud om fødekasse skal hun iallefall ha.


Valpekassen:

Denne er 60 cm x 1 meter.  Over det innerste rommet har vi plexiglass slik at det luner og vi samtidlig kan se hva som rører seg i kassen. Noen tisper slår seg bedre til ro om vi legger et teppe over et hjørne så de har en mørk krok å trekke inn i. I veggen ved hver åpning har vi frest spor slik at vi kan tre nedi tilpassende stengsler etterhvert som valpene vokser. Når valpene begynner å stabbe rundt fjerner vi stengslet i mellom, og dermed blir kassen mye større. I bunnen legger vi gode hundetepper med kladder oppå som vi taper fast med tosidig tape så det ligger stødig.


Plastkasse:

Her legger vi alt utstyret, da er det lett tilgjengelig og kassen er det bare å ta med i tilfelle det kommer en valp i bilen! Inni lokket på kassen er det lurt å skrive inn forsikringsnummeret. Alle er ikke så heldige at den faste veterinærklinikken har døgnvakt. Det kan fort bli dyrt om ikke forsikringsnummeret er med!


Sjekk om DIN rase får dekket keisersnitt! De fleste forsikringsselskaper har strammet inn betraktelig.Utstyret som har fast plass i kassen:

Noen velger å ta tempen jevnlig den siste uken. Den svniger gjerne mellom 37.6 og 37,1. (Chihuahua) Dette er IKKE temperaturfallet! Noen blir stresset av å ta tempen, mens andre synes det er en grei måte å følge med på. Uansett har temperaturmålet sin faste plass i kassen. Om vi er i tvil om det er et temperaturfall eller ikke måler vi igjen etter en time. da ser vi om den står stille,  eller er på vei opp eller ned.

Kateterklemme til å sette på en blødende navlestreng er kjekt å ha. Disse kjøpes på apoteket, og sørg for at de er av den typen som kan åpnes og lukkes!

Engangssprøyter er også kjekke å ha, både denne varianten og insulinsprøytene. (Uten sprøytespissene selvfølgelig) Insulinsprøytene bruker vi til å suge opp glidemiddel med, i fall valpen sitter fast og vi må inn med glidemiddel i håp om å klare å løsne valpen og få den til å gli lettere ut på neste ve.

Druesukker. Bestill i god tid, det kan være vanskelig å få tak i druesukkerpulver. Tabletter funker også om ikke pulver er å få kjøpt. For den som bor nær svenskegrensen selges druesukkerpulver i dagligvarebutikker til en brøkdel av prisen på norske apotek.

Gamle håndklær som er vasket og lufttørket så de er stive og rufsete til å tørke valpene med, og ikke minst for å stimulere dem og få igang blodsirkulasjonen. Da er de lufttørkede best, og ikke minst gir de best tak om man må dra ut valper! Ha rikelig å ta av, de blir fort både våte og stygge.


Gode gammeldagse dråpepipetter er etter vår erfaring det beste å tilleggsfore valper med. Det er mye enklere å ha kontroll på melkemengen, og vi slipper å være redde for at valpene skal dra melk i lungene.

En varmeflaske med trekk er god å ha. Om man må ut og gå med moren for å få igang veene igjen, så skal valpene ha det varmt og godt. Vi pakker inn varmeflasken i et lite håndkle og legger den i fødekassen mens mor er ute. Vi bruker den også på vei hjem fra veterinæren.

Uparfymert glidemiddel kjøpes på apoteket og brukes når vi skal måle tempen, og evt om en valp sitter fast.

Våtservietter er et must! Man har som oftest ikke hverken tid eller anledning til å vaske hendene mens det står på. Kjøp de som er baregnet på babyer, og gjerne en stor pakke!

Jordmorsuget er en fantastisk innretning for oss som ikke vil "slynge" valper! Kan være vanskelig å få tak i desverre. Sett slangen i munnen og foran neseborene til valpen og sug i munnstykket. Evt fostervæske vil samle seg i beholderen.  Om det fortsatt surkler i valpen så gjenta prosessen. Alt er kokbart, unntatt beholderen. Den smelter!

Kalk

Om tispen blir sliten, eller veene blir dårlige/ stopper opp lager vi en "coctail" av kalk og druesukker og rører ut i vann. Dette gjør vi klart på forhånd og suger opp i en engangssprøyte med muligheter for påfyll. Det gir erfaringsmessig fornyet energi og sterkere veer. Denne blandingen kan redde liv om tispen viser tegn til kalksjokk. (Eclampsi) Da er det bare å dra til veterinær så fort som mulig! Pulverformen kan være vanskelig å få tak i av begge slag, men det går også helt fint å knuse tabletter. Kalk fås også i brusetabletter.

Papirkladder får kjøpt på apoteket eller der de selger sykepleieprodukter. De bruker vi under fødsel, og har også klare i tilfelle vi må til veterinær. Valper skal ha varme, og blir de liggende på vått underlag blir de fort kalde. Kladdene skiftes gjrne mellom hver valp som blir født og sørger for at det til enhver tid er tørt der valpene ligger, enten det er i fødekassen eller et bur. Vi bruker kladdene hele valpeperioden, de er renslige også når valpene skal starte renslighetstrening. 

Vi har byttet ut morsmelstillegg mot geitemelk om vi må tilleggsfore valper. Det har fungert mye bedre, er lettere å få tak i og rimelig sammenlignet med morsmelkstillegg.

Sørg også for å ha med minst et par fleecepledd. Valper skal ikke ha trekk, og pleddene er fine til å pakke rundt buret så det blir lunt og godt for mor og barn på vei hjem fra veterinæren.

Om vi må til veterinæren:


Vi bruker et litt stort bur med avtagbar topp. Skulle det komme en valp underveis er toppen lett å ta av. Vi tar med et par kladder, varmeflaske og varme pledd. Fødekassen er med, og vi tar med gramvekt siden veterinærens vekt og egen vekt kan skille mange gram.

En god kjøkkenvekt som veier et og et gram!

Vi veier morgen og kveld den første tiden. Vær oppmerksom på at vekten veterinæren har og din egen vekt kan variere endel! Derfor veier vi valpene på vår egen vekt og holder oss til den. 


Engangshansker?

Noen vil foretrekke det, men her bruker vi det ikke. Fingerfølelsen betyr mye for oss, og den blir borte med hansker på.


Og så er det bare å vente da.....

I tillegg til det overstående trengs en stor porsjon tålmodighet! Den siste uken før en fødsel snegler tiden seg avgårde, da er det kjekt å vite at alt er i hus. Om det blir en lett eller hard fødsel er umulig å vite, det kan til og med bli et keisersnitt. Uansett er det bedre å kontakte veterinæren en gang for mye enn for lite! Dette er KUN ment som en veiledning til hva som bør kjøpes inn og ordnes i forkant.


Lykke til!


Torild, Flor De Canela