I mors liv

ET YRENDE LIV I MØRKE.....


Etter parring
2 til 17 dag


Perioden hvor eggløsningen følges av befruktningen er beskrevet som et zygot (betegnelsen på et befruktet egg som ligger fritt i egglederne og vandrer ned i livmoren.

 

19 til 35 dag


Embryoperioden begynner ved implantasjonen av zygoten og ender når hovedorganene er dannet.


35 dag og til fødsel


Fosterperioden er tidsrommet der de kjennetegn som akaper en hund blir dannet og mesteparten av veksten skjer.


Embryostadiet


Embryostadiet starter med utviklingen av hode/ hjerne/ ryggmarg med start i hodefold, nerveledere, begynnelsen til lemmer, syn, hørselsorganer og fordøyelsesorganer. Noen dager etter at zygoten har festet seg til livmoren er det innkapslet i foterblæren (amnion) som vokser over dennes ytre.


25 dag


Embryoet er nå 14 mm.

20 dager gammelt foster


Dag 28

17 mm.


De første bendannelser kommer til syne. Over og underkjeve, skalleben og krage.


Dag 30

19 mm.


Forming av øyelokk og innvendig øre, følehår på snute, kinn og øyebryn. (Værhår) Tarmer forbindes med navlestreng. 5 par brystvorter, tærne på forlemmene er klart synlige. Kjønnsorganene har kommet til syne.

33 dag

27 mm.


Bendannelse av neseparti, fortenner, gane, kinnben og isseben, midtaksen på ribs 4-10, Midtaksen på humerus, radius, ulna, femur, tibia og fibula. Hjørnetenner på tidlig kronestadium, sammensmelting av ganetaket. Tærne på bakpotene klart synlig.

 

35 dag

35 mm.


Øyelokk utvikles. Brystbenet vokser sammen i midtlinjen. Forbening ved tinning, øye, tårekanal og skulderen. Forbening av 2 til 13 ribben i midtaksen.

 

38 dag

53 mm.


Forbening av neseskilleveggen, mellomøret, forbening av brusken i underkjeven, sentra av rygghvirvler, ribbensbuer, videreutvikling av de små knoklene i mellomfoten foran og bak.

 

39 dag

60 mm.


Forbening av tærne foran og bak.

 

Utviklingen av tenner

-Har vært studert av Williams (1961) som fant at forkalkningen av alle melketenner var påbegynt i 55 dag av drektigheten og ble fullført 20 dagen etter fødsel for kronene og 45 dagen for røttenes vedkommende. Den eneste tannen av det permanente tannsettet som forkalker seg før fødselen er 1 molar i underkjeven som viser seg 35 dagen i drektigheten.

 

40 dag

65 mm.


Bukveggen ved navlen vokser sammen. Klørne dannes på alle tær. Hofteben er komplett bruskdannet, men hoftebenets leddskål dannes ikke før flere uker etter fødselen.

45 dag

88 mm.


Fargemarkeringene kommer til syne og pelsen begynner og vokse. Forkalkninger av de nedre premolarer, videreutvikling av knokler i hvirvelsøyle og bekken.


50 dag

107 mm.


Kroppen er velproposjonert. Forbening av de siste ben i skallen, ambolten i mellomøret og hvirvelsøylen.

53 dag


55 dag

144 mm.


Alle melketenner er forkalket og nedre første molar forkalkes. (Permanent tann) Skjoldbruskkjertelen, sacralben 1 og 2, (korsben) alle ribben, hvirvler og sentra.


57 dag

150 mm.

Forvening av vristbenet og sacralben 3.

Fosterstadiet


Når embryoet har utviklet seg litt lenger enn halvveis i drektighetsperioden (35 dager) har det fullført utviklingen av hovedorganene. De utvendige kjennetegnene gjør det mulig å artsbestemme at det er en hund, og fra og med nå blir det referert til som et foster. Utvendige kjennetegn på fosterstadiet er utvikling av pigment, veksten av pels og klør, lukkingen av øyelokk, vekst av det ytre øret, forlengelse av kroppen og utvikling av kjønnsforskjellen.


Skjelettutvikling


Selv om vekt og størrelse på embryos og fostere kan variere er rekkefølgen av forbeningen snarere lik. Hos hund er fontanellen mellom forreste og bakerste skalleben sammenvokst ved fødselen i motsetning til hos mennesket. Ribs er ferdig utviklet fra 40 dag.


Valping, 60 til 63 dag

158 til 175 mm lang.


Fullpelset. Øyelokk lukket. Mellomhånd ikke ferdig forbenet. Mellomfot ikke ferdig, forbenet utenom hælbenet  og vristen.

Bilder: National Geographics

Tekst: "Anathomy of the dog" av Miller, Evans og Christensen.

Oversatt til svensk av Britt Corell.

Til Norsk: Flor De Canela