Jurbetennelse

JURBETENNELSE 


Hos hunder er det som oftest de bakerste jurkjertlene som blir betente. Et tidlig tegn på betennelse er hevelse og rød kjertel, men ikke alltid. Matlysten til tispen kan være variabel, og feberen kan stige opp til 42 grader. Melken fra en betent kjertel får en tykkere konsistens enn normalt, og fargen på melken blir rødlig eller gulaktig på fargen. Om valpene blir urolige og sutrer kan det være et tegn på at det kan være noe galt med tispen. Hun vil kanskje også sitte mye, og bli fjern i blikket. 


Behandling av en begynnende jurbetennelse er å forsøke å tømme juret med en gang man oppdager betennelsen. Den infiserte kjertelen og spenen masseres grundig. Noen bruker varmt grønnsåpevann, andre litt olje. Det bør gjentas hver time inntil melken har fått normal konsistens og farge. Om det oppdages tidlig nok vil ofte denne behandlingen være tilstrekkelig behandling. Valpene kan suge fra en infisert kjertel, og det er bra å legge til valpene slik at de kan hjelpe til med å suge tom kjertelen.


Etter massasje og tømming forsvinner sprenget slik at tispen selv gjerne slipper valpene til og på den måten får tømt kjertelen jevnlig. Om dette ikke hjelper er et veterinærbesøk og  antibiotikakur løsningen. Noen betennelser kan forårsake forråtnelse av vevet, og dette må da skjæres bort. Kjertelen vil da se blålig til nesten svart ut, og vevet vil være kaldt å ta på.


Dersom kjertelen ikke skal skades er det viktig med rask behandling, ellers kan både tispen og valpene dø!  Det finnes flere ting som kan være med på å forårsake en jurbetennelse: 


Om flere av valpene er dødfødte, eller må avlives rett etter fødselen.


Hvis det er få valper i kullet.


Det kan være for varmt i rommet, den idelle temperaturen er 20-22 grader.


Fuktig og uhygieniske miljø kan være en medvirkende faktor.


Valpenes klør kan lage små rifter slik at bakteriene slipper inn.


De bakteriene som vanligvis gir jurbetennelse er stafylokokker, som finnes naturlig på huden til friske hunder. Streptokokker og ecolibakterier, som begge befinner seg i hunders avføring kan også infisere juret. Bakteriene kan finne veien inn i juret via blodet som går opp igjennom melkegangene, eller via små rifter i jurkjertelen. 


En tispe som har hatt jurbetennelse en gang er ikke mer disponert til å få det ved senere tilfeller enn andre tisper.


Flor de Canela