Farlig mat

MAT SOM ER FARLIG FOR HUNDER


Alhohol - har et emne i seg som heter etanol og er giftig. De kan raskt dø av alkoholforgiftning.


Muskat- i større inntak er farlig for hunder og kan føre til døden. Symptomer kan være for eks skjelvinger, epileptiske anfall og problemer med sentralnervesystemet.


Avokado- skall, kjerne og selve frukten er giftig for hunder. Det giftige emnet er persin, og har mange symptom sånn som pustebesvær, oppsvulmet mage, væskeansamlinger i lungene og hjertet.


Bakepulver og hjortetakksalt- et betydelig inntak kan gi hjertefeilSjokolade- inneholder ofte mye fett, koffein, theobromine som påvirker hundenes sentralnervesystem og kan i verste fall føre til hjerteinfarkt eller død.Bare en liten mengde kan være svært farlig.


Fet mat- kan foruten fedme og fedmerelaterte sykdommer også gi brekninger, diare og magevondt. Melkeprodukter- hører kanskje ikke til det farligste, men kan gi besvær som kolikk og diare da hunder ikke har det enzym som kan bryte ned laktose. Hunder får da samme symtomer som mennesker med laktoseallergi, og inntaket av melkeprodukter bør være begrenset.


Druer og rosiner- er nylig oppdaget som farlige for hunder. Det gir problemer med nyrer og i verste fall til døden.(10 tilfeller med direkte relatert død er rapportert inn til ASPCA de siste årene)


Aprikoser, kirsebær, fiken, plommer, epler og lignende frukter- om en hund spiser store mender av disse fruktene, eller kjerner kan det bli farlig. De inneholder emner som ligner cyanid som er giftig og påvirker for eks. pusten, øynene og kan også gi sjokk etc.


Løk og hvitløk- Hunder mangler det enzym som fordøyer løk. Om en hund spiser mye løk kan den få symtom som for eks. kolikk, brekninger, diare, og alvorlige fordøyelsesproblemer. Om løk eller hvitløksinntaket er stort blir de røde blodlegmene så følsomme at de tilslutt kan briste, dette pga. et stoff som heter thiosulfat. Symptomene kan komme direkte eller etter noen dager, og uten hjelp kan hunden dø. 


Ellers om forgiftning av hund;Løk, spesielt rå løk, fører til økt nedbryting av røde blodlegemer hos hund, og vil på sikt kunne føre til en alvorlig situasjon. Verst er imidlertid kalkunskinn som kan forårsake akutt betennelse i bukspyttkjertelen. Det er en alvorlig og oftest dødelig tilstand. Ellers er hunder, i likhet med mennesker utsatt for forgiftninger av rå eller spirende poteter. 


SJOKOLADE DREPER HUNDEN DIN!


Hunder er svært følsomme for en gruppe stoffer som kalles metyll xanthin. Koffein og teobromin er medlemmer av denne gruppen. Teobromin er giftig for hunder. Dette stoffet finner du i kaffe, te, cola, kakao, sjokoladekaker og sjokolade. Selv små mengder sjokolade kan gi uregelmessig puls og åndedrett hos en hund, selv om det ikke fører til forgiftning. To gram daglig er dødelig... Det ble oppdaget at sjokolade er giftig under andre verdenskrig, da biprodukter fra kakaoproduksjonen ble prøvd ut som mulig fôrtilskudd for husdyr. Undersøkelser viste at selv så lite som to gram kakao pr. kilo kroppsvekt pr. dag er dødelig for hunden over tid. Dersom en fuglehund på 20 kilo daglig får 40 gram kakao, vil den over tid bli syk og dø. Fremkalle eller utløse epilepsi...Dersom hunden har epilepsi eller er disponert for epilepsi kan theobrominen i sjokolade utløse epilepsianfall. Theobromin kan utløse epilepsi hos en hund som er disponert, men som ikke tidligere har hatt denne lidelsen. Lammer kretsløpet...Hos hunder tas theobromid opp av leveren, overføres gjennom gallen tilbake til tarmen der den starter på en ny runde. I stedet for å kvitte seg med stoffene, fortsetter hunden å forgifte seg selv om igjen og om igjen. Hos mennesker er disse stoffene i kroppen to til tre timer, mot 14 til 20 hos hunder. Forgiftede hunder er urolige, har uregelmessig puls og åndedrett, kramper, får åndenød og kan dø brått av hjertesvikt. I et rapportert tilfelle hadde en 21 kilos springer spaniel spist 907 gram melkesjokolade. Neste morgen hadde hunden kramper. 15 timer etter at den hadde spist sjokoladen var den død. Theombromine stimulerer sentralnervesystemet gjennom at det frigjør efedrin. Hunden får etterhvert forstyrrelser i kretsløpet i hjertet og til hjernen, spesielt dersom den blir opphisset eller stresset. Sjokoladeforgiftning kan også gi indre blødninger som i noen tilfeller fører til døden etter et døgns tid.


FAKTA:


Det er ofte vanskelig å diagnostisere forgiftning. I de fleste tilfeller er det mistanke om årsaken, men oftest blir den ikke dokumentert. Årsaken er at eieren som regel ikke ser at hunden spiser giften. Ofte blir slutningen trukket på bakgrunn av symptomene eller at det eksempelvis har forsvunnet utlagt rottegift. Dersom du mistenker at din hund er forgiftet bør du treffe disse tiltakene: Få hunden vekk fra kilden, dersom du kjenner den. Treff tiltak slik at ikke andre dyr eller barn kan komme i kontakt med giften. Kontakt veterinær så snart som mulig. Å finne ut hvilken gift det er snakk om kan være meget viktig for utfallet av behandlingen. Ta derfor med deg noe av giften og framfor alt emballasjen. Prøver fra oppkast, skum, avføring og urin kan også være verdifullt for veterinærens arbeid med å identifisere giften. Dersom du mistenker at noen har forgiftet hunden din, bør du ta vare på oppkast, avføring, og urin og gjøre veterinæren oppmerksom på dette slik at han kan ta blodprøver før behandlingen starter.


De vanligste giftene er:


Rottegift. 

Tungmetaller fra trykkimpregnerte materiale.

Frostveske fra bil fordi det smaker søtt.

Medisiner som hunden kommer over på nattbordet, bad eller kjøkken.

Giftige stue- eller hageplanter. 

Vær spesiellt oppmerksom valper og unghunder som gjerne vil bite på, og smake på alt.


Flor De Canela