Hypoglykemi

HYPOGLYKEMI


Hvis valpen din ikke spiser jevnlig kan den komme i en tilstand som heter hypoglykemi, eller mer lettfattelig, en tilstand der sukkerinnholdet i blodet syner til under en viss grense.(Samme tilstand som når en diabetespasient får ”føling”) Valpen blir slapp og sløv, og tilstanden kan bli kritisk om den ikke får mat med en gang, Da er gode råd dyre, og det er lov å ta det man har. Brødbiter med leverpostei, en ostebit eller litt kjøttpålegg. Selv har vi alltid druesukker eller honning for hånden, legg litt på tungen om du ser den blir slapp. Hovedsaken er at den får i seg noe raskt! Det er ikke snakk om store mengder, men for å gi fornyet energi.


    Det er viktig å kunne lese symptomene for det er enkelt å behandle bare man vet hva man skal se etter. Det er som oftest valper som rammes av denne av denne tilstanden og som oftest vokser de det av seg, men også voksne hunder kan rammes.  En valp som er meget aktiv og glemmer å spise eller drikke eller som er svært stresset forbruker mye av sin energi. Vær obs på dette og sørg for at hunden får rikelig med vann og jevne måltider mat. Valpen kan gå fra lek det ene minuttet til det alvorligste stadium av hypoglykemi i løpet av en halvtime! Det første tegnet er at valpen blir slapp og sløv. Du vil merke at alt ikke er som det pleier å være. Så kan den legge seg rett ut på siden hvilket heller ikke er som normalt. Valper som sover pleier gjerne å rulle seg sammen til en ball. Du får kanskje ikke kontakt, den puster kort og fort, begynner å sikle og blir våt rundt munnen.


  Øynene ruller bakover og inn i skallen. Nakken blir merkelig stiv, og valpen er nå på vei inn i koma som igjen fører til døden. Nå er gode råd dyre: Valpen trenger energi som tas raskt opp i blodbanen, og her fungerer druesukker blandet ut med litt vann eller honning som du legger oppunder fortennene. Ha blandingen i en egangssprøyte og sprøyt det forsiktig inn i munnen mens valpen fortsatt ligger på siden. Ike for mye om gangen, for valpen kan sette det i halsen og kveles. Det er viktig at valpen får i seg noe av blandingen!   Sørg for at du alltid har følgende i huset, og ta det med deg når dere skal ut på reise:


  - Engangssprøyte

- Druesukker (fås kjøpt på apotek)

-Hill’s a/d som fås kjøpt hos veterinær


   Valpen bør komme seg relativt raskt, og nå er det viktig at den får i seg litt mat. Gjerne boksematen fra Hill’s som heter a/d. Det er et høyenergi spesialfor som er lett å fordøye og som kan røres ut og sprøytes inn om nødvendig. Valpen vakler litt på ustø ben, men vil bli trøtt og gjerne sove noen timer etterpå. Se til at den har fått i seg godt med mat før den sovner. Hypoglykemi er ingen sykdom, men en tilstand, og for å forebygge hypoglykemi kan du strø litt druesukker over maten til hvert måltid. Har valpen vært i denne tilstanden først en gang er det stor sannsynlighet for at det skjer igjen om du ikke passer på. Mat minimum hver fjerde time og av og til oftere, inntil den er 7-8 mnd gammel og forhåpentligvis har vokst det av seg. 


Flor De Canela