Tannhelse

TANNHELSE


Tennene er et av hundens viktigste redskap, ta godt vare på dem! Dette gjelder alle raser, men det er en kjent sak at tennene til en miniatyrhund trenger ekstra tilsyn og pleie. Dårlig ånde Det er vanlig at valper har dårlig ånde under tannfelling. Matrester legger seg i mellom løse jeksler, og dette må ikke forveksles med periodontitt! Det er også en kjent sak at man ofte må trekke melketennene hos miniatyrer.. Det er ingen fasit for når det bør gjøres, men faller de ikke ut av seg selv når de er fra 6 til 8 mnd bør man la oppdretteren og/ eller en veterinær titte på dem og i fellesskap bestemme om de bør trekkes. Sitter de for lenge fører det ofte til feil tannstilling. Man kan prøve selv først ved å koke harde knokebein og la valpen tygge på dem. Det har spart mange for store utgifter til tanntrekking.


Øv på tannvisningLær valpen din at det er ok å bli tittet i munnen fra den er liten. De fleste vil ikke, og sloss i mot og vrir seg. Det er kun til den skjønner at du er sjefen, deretter går det som oftest fint. Få også familie og venner til å se på tennene når de kommer på besøk slik at den venner seg til at fremmede titter i munnen. Da går det så mye greiere også hos veterinæren. Se ofte på tennene også til den voksne hunden. En betennelse kommer fort og trenger behandling!


     Vond lukt fra munnenVanligvis er det dårlig ånde son avslører tannstein og kanskje så langt fremskreden tannløsning at flere tenner ikke kan reddes og må trekkes.   


Plakk


Plakk er et klebrig, tynt belegg av bakterier og matrster som hele tiden dannes i munnen. Dersom det første myke belegget får ligge utvikles det forkalkninger som blir til tannstein.


Tannstein


Tannstein ligger som et gulbrunt belegg på tannen ved tannkjøttranden. Sammensetningen i spyttet påvirker dannelsen, og kan til en viss grad være arvelig. Ovenfor tannkjøttranden dannes det tannstein ved at mineraler i spyttet utsondres på tannen. Under tannkjøttranden har tannstein en mørkere farge som kommer av fargeavleiringer fra småblødninger i tannkjøttet.


Bakterier


Bakerier stortrives i tannstein. Gift fra bakteriene ødelegger vevet og benet trekkes unna. Sakte men sikkert blir lommene dypere og det blir plass til mer tannstein og flere bakterier. Til slutt, når nesten alt ben har forsvunnet, begynner tannen å løsne. Infeksjonen blir så stor at hevelser og verk forekommer.


Periodontitt

Ubehandlet tannstein kan forårsake skader i tannfestet som fører til tannløsning; periodontitt. 


Betennelsen fører til at trådene i rothinnen blir større og kjevebenet løses opp. Tannkjøttlommen blir dypere i takt med spredning av plakk, rothinne og kjevebein begynner å gå i oppløsning og til slutt løsner tannen. Tannløsning Tannløsning er et symptom som kommer sent i sykdomsforløpet.. Tegn på utviklet periodontitt kan være at tennene flytter seg eller er løse. Spontane blødninger i tannkjøtt, byller, dårlig ånde m.m.hører også med til sykdomsbildet. Ofte pågår dette over lang tid uten noen tydelige symptomer, derfor er det så viktig å titte i munnen til hunden. Ikke bare på framtennene, men så langt inn man klarer å få sett.   


Komplikasjoner


Tannstein, hevelser og blødende tannkjøtt, dårlige tenner og andre sykdomstilstander i tannkjøttet fører ofte til diarè. Bakteriene som florerer i tannlommer og skadde tenner vandrer ned i fordøyelseskanalen. Hunden har vondt i munnen, matlysten blir dårlig og den går ned i vekt.  Dårlig tannhelse gir ofte grobunn for andre infeksjoner. I alvorlige tilfeller kan en infisert tann spre blodforgiftning som kan forårsake betennelse i hjerteposen. Uten behandling er denne tilstanden dødelig.


Forebyggende tiltak


Det er viktig å forebygge tannstein. Mange miniatyrer  har svært korte tannrøtter, og det skal ikke så mye til før de løsner. Hos veterinæren får man kjøpt tannkrem til hund, og på apoteket små børster tilpasset en liten munn. De finnes i flere varianter og størrelser slik at man kan begynne tannpussen tidlig. Hos veterinæren får man også kjøpt Plaque-Off. Det er et algebasert pulver som hindrer plakk og  tannstein i å feste seg på tennene. Det,  med daglig tannpuss har gitt resultater her hos oss. Dersom du ser at hunden din begynner å få tannstein, bestill time hos veterinær for en ”tannlegetime”!


Kilde: Mininytt, Kennel Karesinda,og tilrettelagt av kennel Flor de Canela 
FORSKJELLIGE TYPER BITT:


Med hundens bitt menes måten over- og underkjevens tenner møtes på. Det er viktig å skille mellom bitt, tannsett og tannstilling. Tannsett beskriver tennenes antall og form, mens tannstilling angir tennenes plassering og retning. Tannstillingen kan ha innflvytelse på hundens bitt.  Det finnes følgende former for bitt:


Saksebitt


Saksebitt er hundeslektens normalbitt. Dette er den ønskete bittformen i de fleste raser. Ved saksebitt sitter fortennene i overkjeven rett foran fortennene i underkjeven. Begge rekker med fortenner er i kontakt med hverandre. Underkjevens hjørnetenner stikker opp foran hjørnetennene i overkjeven og ligger i mellomrommet mellom hjørnetennene og fortennene i overkjeven. Hjørnetannen i underkjeven er plassert i lik avstand fra den ytterste fortannen og hjørnetannen i overkjeven. Første jeksel i overkjeven peker mellom første og andre jeksel i underkjeven, og slik fortsetter det bakover. 


Tangbitt


Ved tangbitt biter overkjevens og underkjevens fortenner mot hverandre. Dette er en bittform som tillates hos en del raser, mens den regnes som en feil av liten betydning for en del andre. Man skal imidlertid være klar over at denne bittformen medfører en sterkere slitasje av fortennene enn andre bittformer. 


Omvendt saksebitt


Denne bittformen karakteriseres ved at fortennene i underkjeven sitter foran fortennene i overkjeven og at fortennene i over- og underkjeven er i direkte kontakt med hverandre. På kontinentet beskrives ofte denne bittformen som underbitt. Man skiller altså ikke mellom omvendt saksebitt og underbitt. 


Overbitt


Overbitt innebærer at fortennene i overkjeven griper så langt foran fortennene i underkjeven at de to settene ikke har kontakt. Det oppstår et større eller mindre mellomrom mellom tannrekkene. Denne bittfeilen er feil for samtlige raser. Et kraftig overbitt kan bidra til at hjørnetennene trenger opp i tannkjøttet i ganen. Dette regnes som en alvorlig feil og kan medføre store plager for hunden.


Underbitt


Dette er en bittform som beskriver at fortennene i underkjeven sitter foran fortennene i overkjeven og at disse tennene ikke er i kontakt med hverandre når kjeven er lukket. Hjørnetenner og premolarer i underkjeven er i tilegg forskjøvet fremover. For mange raser er underbitt korrekt.


Skjevt bitt


Dette er en tilstand som vanligvis refererer seg til ulik vekst av de to grenene i underkjeven, slik at den ene underkjevegrenen blir lengre enn den andre. 


Åpent bitt


Enkelte ganger vil man se hunder som ikke er i stand til å lukke munnen helt igjen. Det blir et åpent mellomrom mellom fortennene i over- og underkjeven. 


Trangt bitt


Dette uttrykket brukes mer sjelden. Det beskriver for eksempel et bitt som skal være omvendt saksebitt men som grenser til tangbitt. I slike tilfeller snakker man om millimeter, og det er et spørsmål om dette er aktuelt å bemerke, spesielt med tanke på at det er mulighet for en viss bevegelighet mellom over- og underkjeven. 


Uregelmessig bitt/tannstilling


Uregelmessig bitt eller tannstilling innebærer at tennene, i første rekke fortennene, ikke sitter i en regelmessig rad eller bue, men mer eller mindre ser ut til å være strødd utover. Tilstanden medfører ytterst sjelden problemer for hunden.


Flor De Canela