Utøy

UTØY OG LUS


Lus smitter lettest vår og  høst, selv om man skulle tro at sommeren er høysesong. Kald luft, klam og varm hundepels gjør at lusa får perfekte forhold til å både bo og formere seg.  Symptomer: Om hunden klør mye, spesielt i hoderegionen, nakken og rundt albuene bør du sjekke. Lusa er ikke alltid synlig, men blir det mange nok vil du lett kunne se dem. Da har det gått så langt at de gjerne finnes over hele kroppen. Det finnes to typer lus som hunder kan få: Pelslusa lever av døde hudceller og blodlusa lever av blod. Har hunden mye blodlus kan den bli blek. Det sees best om du titter i munnen. Både tunge og tannkjøtt er blekt.


Syklus


Lus har kort livssyklus. Når de har lagt egg klekkes de i løpet av fjorten dager. Hunder blir smittet ved direkte kontakt  med andre hunder som har lus. Smitte kan også overføres via mennesker, eller via å dele tepper/ leker. Lusa lever en kort tid uten direktekontakt. Har du vært på steder hvor du vet det er lus, bytt klær og vask deg godt før du klapper egne hunder. Luseeggene er mer hardføre, så vask tepper, bur og soveplasser ekstra nøye.


Behandling


Om hunden din har lekt med andre som har lus er det stor sannsynlighet for at den er smittet. Ikke alle lusekurer tar knekken på begge typer lus, så vær obs på det og kjøp en kur som er for behandling av alle typer lus. Om du bruker spray eller dråper i nakken, så husk å holde hundene adskilt noen timer om du har mer enn en hund. De lekebiter og det er fort gjort å få lusemiddel i munnen! Det kan også være nødvendig å gjenta behandlingen etter 14 dager.  Vis vett og gi beskjed! Når hunden din har lus må du gi beskjed til de du vet den har vært i kontakt med. Desto raskere desto bedre, slik at de får gitt beskjed videre til sine hundevenner. Samt til de du treffer på tur, ikke la hunden din være sammen med andre før den er ferdig behandlet! 


Ingen syndebukk….


Det er ikke morsomt med luseangrep, men det finnes ingen syndebukk. Ikke spekuler på hvem som kan ha smittet hunden din og sett ut rykter om hvor lusa kan komme fra. Det er ingen tjent med, aller minst du selv. Sørg for behandling, informer venner og kjente, og vips så er det over for denne gang!  Om du klør etter å ta lest dette…. Slapp av! Hundelus smitter ikke over på mennesker!


REVESKABB


  Ut på tur i skog og mark….  Reveskabb kan smitte over på våre hunder og katter. Det er mest utbredt blant jakthunder.Smittekilder Smitten spres ved at hunden gnir seg i pelsavfall fra reven, svinser innom et revehi eller gnir seg mot en trestamme der reven har vært først. 


Symptomer og sykdomsforløp.


Reveskabben forårsakes av en ca 0.3 mm stor midd som borer seg inn under huden på reven for å legge egg. Symptomene er at reven mister pels, (oftest mest synlig på halen) huden tørker inn og blir ofte litt sky for mennesker. Samtidig med at allmentilstanden blir dårligere søker den ofte tettbebyggelse for å komme lettere til mat. Etter 3-4 mnd dør reven av utmagring, infeksjoner og uttørring. Første tilfelle av reveskabb var i Lierne i Nord-Trøndelag i 1976. Da kom den fra Sverige som igjen fikk den fra Finland.


Behandling


Om du mistenker reveskabb oppsøk veterinær snarest mulig for å sette i gang effektiv behandling. Det  enkleste er å stille diagnosen ved å ta en hudprøve. Det lar seg heldigvis kurere.


FLÅTT


Flåtten gjennomgår fire stadier under sin livssyklus: Egg, larve, nymfe og voksen flått. En forutsetning for at det skal finnes mange flått i et område er at det finnes større pattedyr der, som for eks. elg og rådyr. En annen forutsetning er at det er rått og skyggefullt, og den tredje er at  vegetasjonsperioden er så lang at den rekker å utvikle seg til voksen flått. Når dagstemperaturen når 5-8 grader klatrer den opp å for eks. et gresstrå og venter på å finne et passende vertsdyr.  Flåttoverførbare sykdommer er Borelia, Ehrlichiose og TBE (Tick-Borne Encephhalitis) TBE er en virussykdom som sprer seg med den vanlige flåtten og som kan føre til hjernebetennelse.TBe ansees å  bli overført til dyret eller mennesket direkte der flåtten biter. Smittede hunder får feber og kan bli alvorlig syke. Viruset kan vise seg ved forstyrrelser i bevegelsesmønsteret, bli ”vinglete” eller få en drastisk endring i oppførsel. 


Forebyggende tiltak og fjerning.


Det er viktig hver dag å kjenne igjennom pelsen til hunden. Den setter seg gjerne i brystet eller i  hoderegionen. Ved ørene er også et yndet sted. Oppdager man en flått skal den fjernes umiddelbart for å forebygge sykdommer. Ikke vær redd for å gjøre feil, for det er bedre å fjerne noe enn ingenting. De delene som sitter igjen forsvinner, men vask gjerne med desinfiserende middel etterpå.   


Hjelpemidler:


Det finnes flåttpinsetter å få kjøpt. De er ikke videre trivelige å ta i, men med denne pinsetten går det greit. Man får også som oftest hele flåtten. Likeledes finnes det dråper til å dryppe i nakken og spray. Snakk med veterinæren for å finne det som passer best for din hund. Her bruker vi Frontline  og er veldig  fornøyde med det.


Flor De Canela