Utstilling

Hva skjer egentlig på en utstilling?

 

Det er en kjensgjerning at de aller fleste hunder lever sitt liv langt unna utstilingsringer og at det ikke er alle som egner seg heller. Det er hverdager det er flest av og hovedsaken er at hunden fungerer godt i det daglige sammen med familien sin og er frisk og glad. Om du skulle ha lyst til å forsøke er det her noen råd og tips, samt en oversikt over premiegrader og sløyfer. Utstillinger arrangeres både ute og inne avhengig av årstidene. For terminliste gå inn på NKK sine sider.

 

Hunden må kunne gå pent i bånd. Hopping er ikke tillatt! Tren på å få oppmersomheten til hunden din. Saftige og myke godbiter pleier å slå godt an. Den skal også kunne stå pent på et bord mens dommeren tar i den og ser på tennene. Du skal kun gjøre det dommeren ber deg om og ikke si noe uten om du får et direkte spørsmål. Det er lurt å dra på en utstilling i forkant. Da ser du hvordan det gjøres og du vet hva du skal trene på.

 

Kle deg pent. Olabukser eller treningsdress er ikke egnet utstillingstøy! Sørg for at hunden er ren og velstelt, og ta den med i et bur. Slik beskytter du den fra trengsel og fremmede hunder.Ta med vannkopp og vann til hunden samt godbiter du vet den liker. Ta med stol til deg selv, mat og drikke for det kan bli en lang dag, en stor porsjon tålmodighet og godt humør! Du bør være ute i god tid slik at hunden får tid til å venne seg til å være på et nytt sted før dere skal i ringen.

 

Ikke se på "alle andre" som såååå mye flinkere enn deg! Se på fordi de vet hvordan det skal gjøres og lær av det. Husk at de også har vært nybegynnere en gang! Har du dårlig selvtillit smitter det over på hunden din som blir usikkker fordi du viser en annen adferd enn vanlig. Vår erfaring er at det alltid finnes hjelpsomme mennesker rundt ringen. Spør om du er usikker på noe, det er mange råd å hente fra erfarne utstillere. Når du kommer inn i ringen skal du bare følge anvisningene til dommern og gjøre det du blir bedt om. Husk at det er dommeren som bestemmer, og det tar seg ikke ut å være uhøflig i ringen. Du kan faktisk bli utestengt fra utstilling om du lar temperamentet løpe av med deg! Om ikke dommeren synes noe om hunden din, så husk at dommerne er mange, de liker forskjellige typer og det er ingen lett oppgave å plukke ut den de synes er best. Det er bare å svelge skuffelsen og melde på for en annen dommer og en annen utstilling. og håpe på et bedre resultat da. Alle kan ikke vinne! Det må vi alltid huske, og oppføre oss deretter. Vis ringkultur, gratuler vinneren og husk at du har med den samme hunden hjem som du hadde når du kom om morgenen. For deg er det fortsatt den beste hunden i hele verden. Kanskje det frister til gjentagelse, kanskje ikke. Hovedsaken er at du er fornøyd med hunden din!

Excellent

(Utmerket) i kvalitatsklassenHund som i all vesentlighet tilsvarer rasens standard og som presenteres i utmerket kondisjon, viser et harmonisk, velbalansert temperament, holder utmerket klasse og har utmerket helhet. Hundens utmerkede kvaliteter i forhold til raseidealet tillater at dommeren kan se bort fra mindre detaljfeil. Hunden må ha tydelig kjønnspreg.

 

Very Good

(Meget God) i kvalitetsklasseHund som godt tilsvarer rasens standard, som er velbalansert og i god kondisjon. Mindre feil kan tolereres, men ingen som negativt påvirker helhetsinntrykket. Denne premieringen kan kun gis til hund av meget god kvalitet.

 

Good

(God) i kvalitetsklasseHund som tilsvarer rasens standard og hvis eksteriøre feil er av mindre fremtredende karakter.

 

Sufficient

(Godtagbar) i kvalitetsklasseHund som tilsvarer rasens standard, men som ikke har rasens alle karakteristiske preg eller har bristende fysisk kondisjon.

 

0. premie

(diskvalifisert) i kvalitetsklasseSkal tildeles hunder som: Er eksteriørt utypisk for rasen eller har feil som angis som diskvalifiserende i rasens standard.Har anatomiske defekter som vesentlig påvirker hundens helse og sunnhet, med spesielt vekt på rasens opprinnelse/funksjon/bruksområde. Hannhund som ikke har normalt utviklede og normalt plasserte testikler.I ringen viser aggressivitet eller tydelig fluktoppførsel, dvs.om hund kaster seg panisk fra dommer og det ikke finnes mulighet for å tilnærme seg hunden på naturlig måte.

 

KIP

(kan ikke premieres)Hund som vises i en slik tilstand at dommeren ikke kan gjøre seg opp en oppfatning om dens kvalitet, kan ved unntak tildeles "kan ikke premieres" (KIP). Eksempel på det er som hunden har åpenbare mangler i oppvisnings- og ringkultur (slik som uvant med kobbel eller valpete temperament) eller vises i dårlig kondisjon (er overdrevent mager eller fet). Det samme gjelder en hund som er så nylig trimmet at dommeren ikke kan gjøre en sikkert bedømming av kvaliteten på hundens hårlag. Videre kan en hund på grunn av skade vise seg så dårlig at dens bevegelser er vanskelige å bedømme.

Innstilling til Nasjonalt Championat.

Helt igjennom typisk, og i alt vesentlig riktig bygget hund, med så tydelig fortrinn og så uvesentlige feil at den kan stilles opp som et mål for oppdretterens arbeid. Du må ha CK for å gå videre og konkurrere i beste tispe eller hannhundklasse.

Innstilling til internationalt chapionat

Kan bare utdeles på internasjonale utstillinger og bare til virkelig fremragende hunder som oppfyller gjeldende krav til alders-bestemmelser og har registrerte aner i minst 3 ledd. I realiteten er CACIB ensbetydende med dommerens uttalelse om at hunden er verdig til Championat i hvilket som helst land - så langt dommeren kan uttale seg om dette. Normalt er kravene til CACIB enda høyere enn til Certifikat, men i land som har verdens høyeste kvalitets-nivå for en rase, er det ikke forskjell i kravene til Certifikat og CACIB. Ofte vil kvalitetsnivået for en hjemlandsrase være verdens høyeste.

CK (certkvalitet) = rosa

 

CERT = rød/blå/hvit

 

RESERVE CERT = lys blå

 

CACIB = hvit

 

RESERVECACIB = orange

 

BIG = best i gruppen (hvit og blå)

 

BIS = best in show (nasjonalfarget, bred)

 

CERT blir delt ut til den hunden dommeren mener er verdig et championat. Du må ha tre CERT for tre forskjellige dommerer hvorav et er ervervet på international utstilling arr. av Norsk Kennel Klubb for å oppnå championat. Hunden får da tittelen Norsk utstillingschampion. Det blir også delt ut et RESERVE CERT. Det går til neste hund som ikke er fullcertet før fylte to år.

 

Så er det BIR og BIM. Her er det den tispen som fikk 1 plass i BTK (beste tispe

klassen) og den hannen som fikk 1 plass i BHK (beste hannhundklassen) som går mot hverandre! Den beste av disse to blir BIR og får en rød og gul sløyfe. og den andre får da tildelt BIM og er ferdig for dagen.

 

Den hunden som fikk BIR går videre til kåringen av BEST I GRUPPEN. I BIG ringen er det delt opp i grupper. Miniatyrhunder tilhører gruppe 9. I denne gruppen deltar de andre BIR- vinnerene fra andre raser i gruppe 9. I denne klassen blir det delt ut 1 plass til 4 plass. Blir du BIG 1 (1plass) så går du videre til BEST IN SHOW.

 

BIS-ringen består av alle de hundene som ble BIG1. Her deltar alle gruppevinnere sammen. Vinneren av BIS-finalen er dermed kåret til utstillingens vakreste hund! Noen utstillinger er så små at de velger å hoppe over BIG-ringen å går rett til BIS. Det gjelder spesiellt for valpeshow.

 

De fleste rosettene er å få kjøpt i sekretæriatet på utstillingen mot fremvisning av kritikken. Der vil du også få utdelt en premie på CK, CERT CACIB, RES CACIB, BIR eller BIM. Premien deles ut etter høyeste verdi på kritikksjema.

 

Nå får man kritikken elektronisk på NKK´s internasjonale utstillinger. Det betyr at du må inn bpå NKK for å lese den.