Faq

FAQ


Her finner du kanskje svar på noe av du lurer på, eller kanskje ikke? Da er du i såfall velkommen til å ta kontakt for ytterligere info.


Hvilke raser er allergivennlige?


Det finnes egentlig ingen hunderaser som er allergivennlige! Den rasen som fungerer hos en allergiker fungerer kanskje ikke hos en annen da allergi er veldig individuelt. Det finnes raser som påstås å være mer allergivennlige enn andre, men det finnes ingen konkrete bevis for at den teorien er riktig. Mange tror at om hunden bare har en viss pelsstruktur så er allergien minimert. Dette er feil! Folk flest er ikke allergisk mot pels, men mot eggehvitestoffene som finnes hundens skinn, flass, urin og spytt.Om man er allergiker, men gjerne vil skaffe seg hund er det en god ide å sitte ”barnevakt” for en hund av den rasen man ønsker seg. Dra gjerne på besøk til  oppdrettere, men spør først og  informer alltid om at du er allergiker!


Hvorfor kjøpe en hund med stamtavle?


Det er dessverre slik at miniatyrhunder er populære, og derfor er det mange som ser sitt snitt til å tjene penger på avl. Det betyr at enkelte har smuglet inn hunder, eller kjøper opp en del av tvilsom herkomst og avler på dem. De blir solgt uten stamtavle, og ofte til samme pris som renrasede! ALLE hunder uten stamtavle regnes som blandingshunder og du aner ikke hva du får! Rasenes egne klubber har avlsretningslinjer som er med på å bekjempe arvelige sykdommer og holde rasene innenfor rasestandarden. Velger du å kjøpe uten stamtavle er du med på å opprettholde det useriøse markedet!


Hvordan finne en valp av god avstamning?


Les råd til valpekjøpere her. Kontakt så oppdrettere rundt om og/ eller valpeformidleren.. En oppdretter kan aldri gi deg noen garantier for at den valpen du kjøper er en framtidig champion. Du kjøper et levende vesen, og valper utvikler seg mye på kort tid. Av og til i feil retning dessverre. Derimot vil vi kunne bistå med råd. Det er spesielt viktig i oppveksten, men vi stiller oss til rådighet så lenge valpekjøper vil eller trenger det.


Kan jeg kjøpe en Tea-cup chihuahua?


Det er ingenting som heter T-cup chihuahua i rasestandarden! De minste chihuahuaene bør kalles små og ingenting annet. Enkelte refererer til T-cup for å gi kjøpere inntrykk av at valpen er spesiell, skjelden eller eksklusiv og tar seg solid betalt! Såkalte T-cupvalper kan fort vokse så de blir større en hva vi kaller normal størrelse! T-cup betegnelsen er kun et salgstriks! Kan jeg få en bestemt farge?Ja, om du er villig til å vente. Om det er en bestemt farge du er ute etter så må du belage deg på å vente lenge, og ha kontakt med flere oppdrettere. Hvor lenge må jeg vente på valp?Hos oss må det påregnes lang ventetid fordi vi har så få kull.


Kan jeg få kjøpe valp på avbetaling?


NEI!


Hva følger med valpen?


Det følger  med NKK’s kontrakt, samt en solid valpepakke. Valp fra oss får selvfølgelig med ny helseattest og stamtavle Om ønskelig en ”handleliste” i forkant slik at du er mest mulig forberedt den dagen valpen kommer i hus. Bør hunden forsikres? Ja! Uhell kan skje, og veterinærkostnadene kan bli store! Har du ikke råd til forsikring har du heller ikke råd til å kjøpe hund.


Hvor lenge kan hunden være alene hjemme?


Det er individuelt fra hund til hund, men det anbefales ikke mer enn fem timer om dagen.(Svensk Kennel Klubb) for en voksen hund. Vi selger ikke valp til deg som er borte hele dagen! En valp er sosial og leken, og trenger stimulans, renslighetstrening og selskap. Man kan ikke forlate en liten valp i 6-8 timer hver dag! 


Chihuahua i en barnefamilie?


Om familien er vant til miniatyrhunder fra før pleier det å gå bra. Vi ser an familien, men selger helst ikke valp til familier med barn under syv år. Vi selger heller ikke valper til personer under 18 år.  Hvilket ansvar har jeg som hundeier? Ansvaret er likt uansett om hunden er stor eller liten! En hund er alltid eiers hele og fulle ansvar! Les loven om hundehold  her. 


Må jeg ha en miniatyrhund i bånd?


Ja, i tiden fra 1 april til og med 20 august er det båndtvang. Enkelte kommuner har utvidet båndtvang. Sjekk kommunen der du bor. Husk at båndtvang gjelder alle hunder, stor eller liten!Må jeg ha en miniatyrhund i bånd? Ja, i tiden fra 1 april til og med 20 august er det båndtvang. Enkelte kommuner har utvidet båndtvang. Sjekk kommunen der du bor. Husk at båndtvang gjelder alle hunder, stor eller liten!


Kan jeg ta med hunden til utlandet?


Ja til Sverige er det fri ferdsel med hund. men nå må man behandle mot dvergbendelorm maks 120 timer før innreise tilbake til  Norge! Se på Mattilsynets sider for mer info! Til Finland og kontinentet kreves det rabiesvaksine. Regelene er nå gjort om, så fra man vaksinerer til utreise må det gå 21 dager. (EU-land) Nye regler også for reise til Finland. Nå trenger vi ikke lenger gi markekur før innreise direkte fra Norge, men går turen via Sverige skal hunden ha markekur (dvergbendelorm) 1-5 dager før innreise! Sjekk ALLTID mattilsynets sider i god tid før utenlandsreiser!


Hvor skal hunden være når vi er på ferie?


Skal man feriere innenlands er det ingen problemer med å ta den med, men det er lurt å sjekke før man reiser at det er lov å ha med dyr på overnattingsstedene. Mange hoteller har spesielle rom for hundeeiere, og på campingplasser er det som oftest ingen problem.  Om hunden trenger pass i ferien er det gjerne familien eller venner som stiller opp, men det finnes gode hundepensjonater. Sjekk dem ut på forhånd og se til at de er godkjente! Reis gjerne på et besøk i forkant (gjerne til flere) å se selv om det er et sted der det føles trygt å sette igjen hunden.


Kan oppdretteren passe hunden vår?

Noen oppdrettere stiller gjerne opp. Vi er mye ute og farter i sommerhalvåret. Utstillinger i helgene og gjerne tre ukers ferie med bobil så det begrenser seg veldig hva vi kan ta på oss både ang tid og plass. Spør gjerne, men da bør hunden være rabiesvaksinert og du som eier må belage deg på at den kan bli borte en stund om det er i sommerhalvåret.


Må jeg gå på utstilling?


Nei, det må du ikke. Er det en flott og lovende valp blir vi selvfølgelig glade om du vil prøve, men det er ikke noe krav. Hovedsaken er at hunden får et godt og varig hjem! Noe annet blir det om du vil avle på hunden. Da forventer vi at du følger avlsretningslinjene til raseklubben. 


Hva koster det å ha hund?


Å ha hund er ingen billig fornøyelse! Noen tusen i året må påregnes i form av forsikring, veterinærutgifter, utstyr og mat.


Flor De Canela