Livet med miniatyr

Å LEVE MED EN MINIATYRHUND


Dette er basert på over 50 år's erfaringer med hund i huset. Fortrinnsvis miniatyrer, og siden 2001 chihuahua. Jeg har ingen utdannelse innen hund, og heller ingen faglitteratur å henvise til. Alt er basert på egne erfaringer og lærdom jeg har tatt med meg fra våre oppdrettere.  Jeg sitter dessverre ikke med fasiten, men målet mitt er å hjelpe dere et stykke på vei. Alle må velge det som passer best for seg og sin valp, og jeg håper dere kan dra nytte av mine erfaringer gjennom et langt liv med hund. Målet er å få en veloppdragen og veltilpasset hund som er glad i livet, glad i deg og familien. Den skal ikke overbeskyttes, men passes på gjennom livet å ha det godt. Til gjengjeld får du en hengiven og trofast følgesvenn gjennom de neste 12-15 årene. Den skal være selvsikker og trygg, og også trygg på din hengivenhet. Lykke til, og ha et godt hundeliv sammen med din beste venn!


Hannhund eller tispe?


Med begge kjønn i huset er min erfaring at det er forskjell på hanner og tisper. Denne forskjellen gjør seg ikke bemerket før i 2-årsalderen. Før den tid er det ganske likt, en glad valp og en unghund er det ingen merkbare forskjeller på, men så begynner det å merkes etter hvert som personligheten kommer mer fram. Hanner virker mer våkne og sosiale, og har mer tilstedeværelse. De er meget hengivne ovenfor sin eier, de er mer glad i å leke, og lar seg ikke overse like lett som en tispe. De trekker seg mer inn i seg selv og virker fornøyde med at det skal være sånn. De fleste tisper er også mykere til sinns, og kan virke ”krypende” underdanige. Humørsvingninger hos tispene kan ha noe med løpetidssyklusen å gjøre. Det slipper hannene, og er dermed jevnere i humøret gjennom hele livet. Om du ikke er interessert i avl, men derimot utstilling eller som selskap vil jeg utvilsomt anbefale en hanne.


Løpetid


To ganger i året vil tispene få løpetid. Dette er små hunder og det blir minimalt med søl. De fleste er flinke til å vaske seg mens det pågår. Tispene må passes for hannhunder i denne perioden! Det er fort gjort å få en tyvparring, spesielt med begge kjønn under samme tak. Vi holder våre helt adskilt i fire uker for å være på den sikre siden. Mest vanlig er det at tispene lar seg parre mellom 9 og 16 dagen, men dette er svært individuelt og det kan skje uhell på  både 3 og 25 dag i løpetiden! De kan bli sure, matleie, og få innbilt svangerskap etter at løpetiden er ferdig. Da finner de seg gjerne en bamse eller andre leker som de bærer rundt på og øser morskjærlighet utover. De kan også få melk og melkespreng. Denne perioden kan være svært slitsom for både hund og eier når tispen er ”i sin egen lille verden”


Hannhunder og løpetid


Det er en svært stressende periode for hannhundene enten man har en eller flere. Det kan også bli slåsskamper, og de kan gjøre stor skade på hverandre selv om de er små! Om man har de på hvert sitt rom er sannsynligheten for uling om natten, pesing, dårlig matlyst og slåssing like stor. Hanner og tisper luftes hver for seg under løpetiden. De har en utmerket luktesans og vet at damen er i samme hus. Enkelte hanner forvandler seg til det ugjenkjennelige, og er ikke tilbake til normal før løpetiden er over. Det er en utrolig slitsom tid for hannhundene, og det tar litt tid før ting er tilbake til normal etter en løpeperiode.


Markering


Mange vegrer seg for å velge hannhund nettopp pga. markering. Det få ikke er klar over er at tispene har akkurat like stor markeringstrang, og med flere i samme hus er det dessverre ikke til å unngå. Ta hunden med på daglige turer, gjerne med lang line slik at den kan få dekket markeringsbehovet sitt ute, og snust over alle de spennende stedene underveis. Det nytter ikke å ha det travelt! Da ødelegger man både sin egen og hundens glede over å gå på tur. Er man heldig å ha en inngjerdet hage er det en selvfølge å lufte dem ofte slik at man tar markeringsbehovet vekk fra møbler og tepper inne. Dette i mellom daglige turer.


Den første tiden i nytt hjem


Husk at du har fått en "baby" i huset, som trenger ro til å venne seg til sitt nye hjem. Ikke la familie å venner tråkke ut og inn for å hilse på den lille. La den få utforske sitt nye hjem i fred og ro noen dager før du lar folk komme i "visitt". Det kan bli ganske overveldende med for mange på en gang, så det er lurt å fordele besøkene litt. Om valpen blir trett, la den sove! Man tar ikke opp en valp fra sin dypeste søvn for at besøkende skal få beundre den!

Det samme gjelder om man vil ta med valpen på besøk eller ut av andre årsaker. Husk at den er liten og trenger mye hvile og ta hensyn til det. Man skal ikke isolerer seg hjemme om man har en valp, men alt med måte. Slipp den heller ikke sammen med andre hunder utenfor hjemmet før den er vaksinert og ferdig med 14 dagers karantenetid etter vaksinen.


Oppdragelse


Når man kommer hjem med valpen er det viktig med en fast oppdragelse fra første stund! En miniatyrhundvalp er en liten ulv i fåreklær. Bak det yndige utseendet og den lille kroppen skjuler det seg en meget stri og egenrådig vilje! De er også meget intelligente, og det varer ikke lenge før valpen har bukten og begge endene uten at du engang skjønner hvordan det ble sånn! Ikke la deg lure og tenk ”stakkars, den er jo så liten!”  Det er en selvfølge å være veloppdragen selv om man er liten, og jeg vil nødig se igjen en hund i fra vårt oppdrett som en illsint og glefsende liten hund grunnet manglende oppdragelse!

Biter valpen på noe den ikke får lov til, vær steng i tonefallet, si ”NEI” og løft den vekk fra det som frister. Avled gjerne oppmerksomheten med en leke og masse ros! De er som sagt meget intelligente og finner fort ut at ros og godbiter er mye bedre enn skjenn. Du må passe på å bruke lys og glad stemme, og belønningen skal komme i samme sekund som valpen utfører ønsket handling.

En god ide kan være å melde dere på valpekurs. Det er ikke trening, men læring under lek og dere får mange gode råd om hverdagsoppdragelse og enkle øvelser å trene på. I tillegg er det god sosial trening for valpen din og dere treffer mange andre hundeeiere i samme båt. Og det viktigste av alt, dere gjør noe morsomt sammen!

 

Farer i hjemmet


En liten valp sover ca 18 timer i døgnet, men det er til gjengjeld full rulle når den er våken, Den er nysgjerrig av natur, og det lurer mange farer hjemme. Fjern alle ting i nåhøyde som den kan få tak i. Vær spesielt obs på ledninger, stikkontakter ol. De kan dø av elektrisk støt! 

Gjør det til en god vane å løfte valpen ned før du selv reiser deg om den har ligget i godstolen eller sofaen og sovet sammen med deg. Det er fort gjort å glemme, og en valp har ikke begrep om høyder. Det får den først i 4-5 mnd alderen når dybdesynet utvikles. Et byks eller et fall fra en sofa kan få fatale følger. Et ubevoktet øyeblikk idet telefonen eller dørklokka ringer kan være nok til at valpen din hopper eller ramler ned og skader seg alvorlig, ja kanskje dør av skadene den pådro seg i fallet.

Valpen din vil gjerne følge deg uansett hvor du skal, så dører er også en stor fare for en liten valp. Er du uheldig og klemmer valpen i en dør har det gjerne dødelig utgang!  Pass også på at du ikke tråkker på valpen. Den har en egen evne til å være akkurat der du setter ned føttene....

Valper vil gjerne leke med alt som rører seg, og buksebein er intet unntak! Den henger seg gjerne fast, og om du er uheldig å ”sparker” den av gårde kan den i stor fart treffe møbler og lignende. Utgangen kan her også bli fatal for valpen! Det beste er å ”subbe” benene og ta det ned ro når man forflytter seg.

Heldigvis er instinktene våre i orden, og det tar ikke lange stunden før vi er veldig bevisste på den lille krabaten og tilpasser livet og farten deretter. Det er også av største viktighet å informere venner og familie slik at de også er obs.

Familie og venner har gjerne med seg barna for å titte på det lille vidunderet av en valp. Selvfølgelig skal valpen bli vant til barn, men aldri uten tilsyn. LA ALDRI BARNA VÆRE ALENE MED VALPEN! Barn vil gjerne løfte og kose, men et fall i fra den høyden er dødelig! Be barna sette seg ned, og la valpen få utforske på egenhånd og selv velge om den vil i fanget eller ikke. Viltre barn som leker med valpen på slep setter også valpen i fare. Valpen vil gjerne være med, men er i stor fare for å bli løpt overende! Det kan gå riktig galt, selv med voksne hunder.

En del voksne mennesker som ikke er vant til hunder trenger også å vises hvordan man håndterer en miniatyrhundvalp. Vi lar aldri fremmede, barn eller voksne, uten unntak få løfte verken valper eller voksne hunder uten å ha vist dem hvordan man løfter først.


Renslighet


Mange oppdager at enkelte hunder ikke blir renslige noen gang. Alt avhenger av egeninnsatsen, og det er en slitsom periode. Valpen skal ut hver gang den har sovet, spist eller lekt. Hvilket kan bli temmelig ofte! En valp på denne størrelsen er så liten, og ofte oppdager man ikke uhellet før man har tråkket i det! Det er ikke annet å gjøre enn å være konsekvent og lufte ofte. Ta valpen til et fast sted, da lærer den etter hvert at det er der det skal foregå, og den kjenner lukten fra sist den var der. Mest trolig velger den plassen som sin do heretter. La aldri valpen få være ute alene! Farer lurer fra luften, både måker og hauk er jegere og kan ta valpen. Rev, katter, og også fremmede hunder skal man passe på så ikke kommer til. Vi bor også midt i et ulveterreng og kan på vinterstid høre ulven ule i det fjerne….   Min erfaring er at små valper, og også de voksne av miniatyrrasene ikke varsler når de må ut. De går til døra og står der og venter uten en lyd. Derfor er det veldig viktig at du følger med og er obs på signalene hunden gir. Også voksne hunder må ut når de har sovet eller spist, så gjør det til en god vane med en gang. Voksne hunder pleier å ville ut ca hver fjerde time.  Det er ingen vits i å skjenne eller straffe valpen når uhellet har vært ute. Den forstår rett og slett ikke hva den gjorde galt, og det kan ende med at valpen din blir redd for deg. Du er stor og truende, og tonefallet er sint. Verken valper eller voksne hunder vet hva det er å skamme seg! Legg energien i å bære den ut i stedet, hver gang den har sovet, spist eller lekt.


Liggeplassen


Det er best om valpen får ligge i et bur. For det første ligger den trygt og kan ikke skade seg, og for det andre hjelper det til med å få valpen renslig om natten. Ingen valper vil tisse der de sover selv om uhell kan skje også her. Det beste er å vente med å legge valpen til ro rett etter at den har lekt en stund, og så vært på do til natten. Når lyset blir slukket venner valpen seg fort til at det er natta. Vi tar med oss buret i sengen de første nettene. Føler den seg ensom er det bare å stikke inn fingrene og snakke beroligende. Den savner varmen fra mamma og søsken, og vi har også lagt inn en varmeflaske godt inntullet i et teppe. Da har den litt lun varme å krype inntil som minner om mamma. Er man heldig å ha flere hunder kan valpen godt få en sengekamerat i buret. Velg da den som er god mot valper slik at det ikke blir knuffing om plassen nattetid.

Gi ikke etter for fristelsen til å løfte en klynkende og veldig ensom valp opp i sengen! Du kan ved et uhell legge deg på den, eller den kan ramle ned fra sengen og skade seg alvorlig! Det er best å være konsekvent med en gang selv om det til tider holder hardt! Det første du gjør om morgenen er selvsagt å lufte valpen/hunden igjen og det før frokost. Vi har selv god erfaring med denne metoden, og etter et par netter sover valpen natten igjennom. 

Alle hunder trenger et sted å trekke seg tilbake til og hvor de får være i fred. På dagtid kan en hundeseng være et godt alternativ, eller et bur plassert et annet sted i huset enn der valpen sover. Hos oss har de flere slike steder, og med myke tepper oppå madrassene. De fleste miniatyrhunder liker å ha det varmt, og de graver seg gjerne ned.


Valper og kosthold


Har man flere hunder er det som oftest ikke noe problem å få valpen til å spise, men for de som har bare en kan det være et problem. Valper er vant til å ”sloss” om maten, og det går av seg selv. Med en liten chi i matskåla er det ikke alltid det går like greit. Her legger vi oss på gulvet og krafser litt i matskålen, det pleier å hjelpe. Valpen tror vi skal spise opp, og interessen vekkes ganske umiddelbart. Om du tror valpen spiser dårlig skal du huske på hvor liten den er. En spiseskje er nok til å fylle den lille magen!

Som oftest får du med valpepakke fra oppdretteren slik at valpen skal få den maten den er vant til. Der får du også vite hvor mange måltider den skal ha om dagen. Som oftest 4 til å begynne med. Sørg for å ha samme maten i hus og vær konsekvent med den. Det varierer fra oppdretter til oppdretter om de får oppbløtt eller tørrfor, eller en kombinasjon av begge deler. Det er av største viktighet at valpen får den maten den er vant til. Begynner du med boksemat eller leverpostei finner den fort ut at om den ikke spiser tørrfortet kommer det noe annet og bedre og du vil ende opp med en meget kresen hund. Hundematen er riktig sammensatt og du kan være sikker på at valpen får i seg alt den trenger av vitaminer og mineraler. Om valpen spiser dårlig er man nødt til å tilsette litt smak: Stabburets leverpostei er en sikker vinner! Valper kan få hypoglykemi, (blodsukkerfall) se på siden om ”helse/ sykdommer” for nærmere beskrivelse. Det er viktig at de får i seg mat ofte for å forebygge det.

Her får de alltid tørrfor til frokost, de vil ikke ha oppbløtt mat. Om kvelden får de ”middag”. Dvs. oppbløtt med litt boksemat eller kjøtt/fisk fra middagen. I mellom de to måltidene får de litt brød med leverpostei, en ostebit, eller det vi spiser i små mengder. Allsidighet er bra, men alt med måte. 95% av det daglige behovet for mat er tørrfor. De skal bruke tennene med tanke på å holde tannstein og plakk unna. Det stimulerer også spyttproduksjonen som igjen har god virkning på mage/tarmfunksjonen.

Hos oss nytter det ikke å ha maten stående framme. Vi har flere med forskjellige behov, og noen ville spist konstant mens andre ville blitt matleie. Her får de mat til faste tider, og de som ikke har spist innen 15 minutter må vente til neste måltid. Vår erfaring er at også valpene går lei om maten står framme hele tiden. En annen ting å tenke på et at fri tilgang til mat betyr oftere turer ut. Så om man har problemer med å få valpen renslig kan det være lurt å mate til faste tider.

Etter hvert som valpen vokser må man regulere mengden og antall måltider. De regulerer det som oftest selv. Når de begynner å plukke i maten er det bedre å gå ned til tre måltider om dagen og se hvordan det går. Mengdene i forhold til alderen står på posen med valpefor. Ikke fortvil om den ikke spiser like mye som det står at den skal. Så lenge valpen er frisk og aktiv er det ingen grunn til bekymring. De er som oss mennesker, noen trenger mer og andre mindre.

For å holde magen i orden kan man gi litt Biola naturell eller kefir. Alle våre er glad i det, og det hjelper til med å regulere tarmbakteriene. Det er ikke så mye som skal til, en til to spiseskjeer om dagen er nok. De skal selvfølgelig alltid ha tilgang på friskt vann i løpet av dagen. Her vasker vi både mat og vannskåler hver dag. Det danner seg fort bakteriebelegg, og selv tar vi rent glass og ren tallerken til hvert måltid…. Det er en selvfølge at hundene skal ha samme privilegium.


Voksne hunder og kosthold


Etter hvert som valpen blir voksen skal den ha 2-3 måltider om dagen om ikke maten står framme. Den skal også gå over til tørrfor tilpasset voksne hunder. Denne overgangen bør gjøres gradvis ved å blande litt av det nye foret i det gamle og la det bli en myk overgang ved å bruke en ukes tid på byttet med gradvis økning av det nye. Om du bytter brått vil du ganske sikkert få en hund med diare.  Hunder blir fort kresne, og det er viktig at de får passende menge og fortype. Bruk godbiter kun til det de er beregnet til, de skal ikke erstatte mat! Om valper er runde gjør ingenting. Man slanker ikke en valp. Blir den veldig tykk er det bedre å gi litt mindre av den vanlige maten. Om den voksne hunden blir for tykk, kjøp slankefor hos veterinær. Det de selger i zoo-butikken er bare for vedlikehold av vekten. Tilpass mengden, de skal fortsatt ha mat to ganger om dagen. En hund som har riktig vekt og riktig mat lever lengre!


Gamle hunder og kosthold


Etter hvert som hunden blir eldre finnes det for spesielt tilpasset fra 7-års alder. Snakk med veterinæren om dette og husk at en hund forandrer seg og har forskjellige behov i livet. Ved å sørge for riktig kost vil hunden din holde seg frisk og sunn lengre. Når hunden eldes og tennene forsvinner en etter en er det viktig at du følger med og ser til at den klarer å tygge maten sin. Om matlysten blir borte kan det være at den har løse tenner som gjør det vanskelig å tygge. Blir hunden "grinete" og ikke oppfører seg slik den pleier kan det også være en indikator på at den har løse tenner og vondt i munnen. Om den slutter å spise er det også et tegn på at noe er galt, så sjekk munnen! Tro ikke at det går over av seg selv!  Bestill time hos veterinæren for å få trukket evt. løse tenner.


Godbiter og bein


Godbiter skal kun brukes som belønning! De skal være små, for valpen/ hunden skal ikke spise seg mett på det. Myke små biter slår alltid godt an, og man får kjøpt små poser til å oppbevare dem ifor eks. under trening. Hunder elsker å gnage, og det er bra for tenner og tannkjøtt, men kylling, kotelettbein og sau/ lam er bannlyst! Det er myke bein som "fliser" seg opp og de kan sette seg både i halsen og i mage/ tarm. Det er farlig og kan fort ende med en operasjon. Våre får kokte okseknoker og svineknoker til å kose seg med. De er så harde at de ikke har mulighet for å gnage av annet enn kjøttet som sitter på.De får også griseører/ haler og bein av oksehud, men pass på å ta dem vekk når bitene blir så små at de kan svelges, ca 3x3 cm. Det er utrolig hvor store biter de kan finne på å prøve å svelge, særlig når de får tygget dem myke. Vi har selv hatt en utrivelig tur til veterinæren pga dette, og det er stor fare for at valpen/ hunden kan bli kvalt!


Morsjon, sosialisering og lek


En liten valp følger deg til verdens ende uansett hvor sliten den er! Derfor er det så viktig å tilpasse mosjonene etter størrelsen. En liten valp skal man ikke gå turer med, annet enn for å lære å gå i bånd. Det holder med en tur på gårdsplassen! Når den er vaksinert og har lært å gå i bånd skal den kun ha korte turer, dette for å bli vant med trafikk og for sosialiseringen sin skyld. Valpen får mosjon gjennom lek og sine daglige ”raptuser”. Man skal heller ikke kaste leker så valpen løper runde på runde til tunga henger! 

Lek med hunden din. Kjøp passende leker, de liker alt som piper eller skrangler. Aktiviseringsleker er også morsomt. Det knytter bånd imellom dere og de daglige lekestundene blir snart dagens høydepunkter. Alt med måte her også. En liten valp vet ikke når det er på tide å stoppe. Husk at det alltid er du som bestemmer når nok er nok. De leker også med seg selv til oss tilskueres store fornøyelse! De kaster leker opp i luften og tar dem igjen, de ”avliver” pipelekene sine, og de kan passe lekene sine i timevis! Da bestemmer de tempo selv og kan få leke så lenge de har lyst. 

Etter hvert som valpen vokser tilpasser man dagens mosjonsturer, og en voksen hund kan gå lange turer. Du vil mest sannsynlig bli sliten lenge før hunden din. En miniatyrhund skal ikke sitte i en veske eller bli båret rundt på armen. De har ben å gå på og trenger å få bruke dem akkurat som alle andre hunderaser! Vi anbefaler en god sele til daglige turer. Da har du bedre kontroll og nakkeskader blir unngått. Du har også muligheten til å få den fort opp på armen om truende situasjoner skulle oppstå. For eks. i et møte med en annen hund eller en bil. En annen god investering er en flexi-line. Da har hunden større bevegelsesfrihet og kan utforske mer av den store og spennende verden. Om du bruker flexi-line kan det ta lenger tid å få kontroll på hunden, for eks. om dere møter en syklist i høy fart eller andre hunder. Tenk på det, og ta kontrollen i forkant før uhellet er et faktum! 

Sett heller aldri hunden din fra deg uten for en butikk eller gå i fra den uten tilsyn! En hund trenger heller ikke være med overalt! Det er bedre at den er hjemme der det er trygt enn å bli dratt med overalt der du er, Det er slitsomt for hunden å bli slept med alle steder. Lås alltid bilen om du lar den sitte der. Vær obs på varmen i bilen. Les mer om det under "helse/ sykdommer". En hund trenger ro og sovetid i løpet av dagen, og spesielt en valp trenger tid hjemme. Er du stadig på farten er det kanskje ikke rette tidspunktet i livet til å skaffe seg hund på. Klart valpen trenger sosialisering, men alt med måte. En valp blir fort sliten og det skal man ta hensyn til.

løpet av dagen, og spesielt en valp trenger tid hjemme. Er du stadig på farten er det kanskje ikke rette tidspunktet i livet til å skaffe seg hund på. Klart valpen trenger sosialisering, men alt med måte. En valp blir fort sliten og det skal man ta hensyn til.


Miniatyrer og andre hunder


Ikke utsett valpen/ hunden din for truende situasjoner. Det er ingen som sier at den må hilse på store hunder! Selv om eierne bedyrer at hunden er snill vet man aldri. Hunder er uforutsigbare, og det holder med et bitt over nakken og/eller at hunden din blir filleristet så er skaden gjort. Mest sannsynlig dør den av skadene! La den heller ikke løpe løs, hverken blant større hunder eller ellers for den del, du vil mest sannsynlig ikke få tak i den igjen om den blir skremt!  En miniatyrhund har verdens største selvtillit, og den sender ut signaler om at den er størst og best! Disse signalene kan få selv den mest tålmodige hund til å reise bust. Det beste er å finne lekekamerater på samme størrelse. La de få leke og ha det morsomt, men aldri uten tilsyn, og grip inn om leken blir for voldsom. Hunder er flokkdyr og kan gå sammen om å ta en som er lavt på rangstigen, da må du gripe inn og stoppe mobbingen. Det er veldig skremmende for den som ligger underst og ikke har mulighet til å ta seg ut av situasjonen selv!


I all slags vær....


Som oftest er det vi tobente som gruer oss til å gå ut i dårlig vær, men det frister heller ikke en liten valp å være ute i kulde eller regn. Det kan være lurt å ha et dekken og/ eller en liten genser som tar av for vær og vind. De blir fort nedkjølte og spesielt vind er skummelt.

Vi skal også huske på hvor nærme de er til bakken og at kulden slår opp under buken. Ikke tving dem til å gå lang tur når det blåser eller er kaldt. Hovedsaken er at de har luftet seg og gått på do. Når det er riktig kaldt, fra 10 minusgrader og oppover vil du oppleve at bena stivner og de ikke kommer av flekken! De har fått ”motorstopp” og må da hentes. Hvis ikke blir de sittende eller stående til de fryser i hjel! Det er ikke fordi de plutselig hører dårlig, de klarer rett og slett ikke å komme når du roper! Det hjelper lite med genser fordi det er bena som stivner. Ta hensyn til det og la aldri hunden din være ute uten tilsyn i streng kulde! 

Alle chihuahuaer elsker sol! De jakter solstripene på golvet vår og høst og krangler om plassen om man har flere. Så fort været tillater det vil de ut på verandaen og ligge i solen. Man bør se etter dem, for de har ikke vett på å gå av solen om det blir for varmt! De kan også bli solbrente. Spesielt  snuten og inni ørene er utsatt, og det lønner seg å smøre utsatte steder med høy solfaktor.


Litt om stell


Øynene  er gjerne litt  utsatt for rusk og støv, eller så kan det være et hår som ligger innpå øyet og irriterer. Det beste er å fukte en bomullspinne eller en pad og fjerne den litt seige øynevæsken. Renner den ned i pelsen under øyet stivner den og blir vanskelig å vaske bort. 

For de som har store og åpne ører der det kommer luft til  pleier aldri å være et problem annet enn ved solforbrenning. Tunge hengende ører, eller ører med mye pels vil trenge jevnlig sjekk.

Pelsen bør børstes jevnlig. Floker dannes lett bak ørene om man har en hund med mye pels. Kjøp en god børste og gjør det til en hyggestund. Også korthårede bør venne seg til børsten. 

Bading skjer ved behov. Kjøp en shampo tilpasset pelsen. Husk at den som oftest skal blandes ut med vann, les på flasken først!  Gå en luftetur før badet, den skal ikke ut igjen før den er helt tørr. Unntaket er om sommeren når det er varmt og godt. Pass på øynene og at det ikke kommer vann i ørene. Tørk veldig godt, spesielt på vinterstid. Våre hunder er glade i å fønes, men det er en tilvenning som må tas i små steg for at de ikke skal bli redde. Pass godt på hunden om den står på et bord. De er helt fryktløse og spretter gjerne ut i tomme luften om de ikke er vant til føneren! Sørg for et godt og sklifritt underlag. En dørmatte egner seg ypperlig.

Gjør det til en god vane at når valpen skal stelles, ta den i fanget og gjør det til en spesiell kosestund. Da kan du klippe klør, se på tenner og ellers kjenne etter at alt er som det skal. Begynn så smått med børsten for deg som har langhår. Børst forsiktig ut floker som spesielt setter seg bak ørene. Sørg for at denne stunden er rolig og harmonisk og at du bruker av tiden din ca to gang i uken. Klørne klipper vi her i huset ca hver 10 dag for å holde dem korte og fine. Klotenger for små hunder er å få kjøpt. 

Lær valpen til å bli håndtert. Sett den på et bord, gjerne på en matte så den ikke sklir og blir redd.  (Hold godt i den) Se på tenner, og få venner og bekjente til å gjøre det også slik at den blir vant til det. IKKE GI DEG! Det som er påbegynt skal gjennomføres.  Kjenn over kroppen og belønn med en godbit. Det er ikke mye som skal til, en gang om dagen er passende for en liten tass. Slik blir valpen vant til å stå pent og la seg undersøke, noe som er av stor viktighet ved veterinærbesøk eller på utstilling.


Hos veterinæren


Som oftest tar vi valpen med til veterinæren en tur før første "offisielle" besøk. Da får den bare være med, og besøket blir en hyggelig opplevelse. Når den skal ha vaksiner holder vi den på armen slik at den ikke skal få et negativt møte med bordet. Ellers skal valpen/ hunden være trent til å stå på et bord slik at veterinæren kommer til og får undersøkt ordentlig. Sprellende og illsinte hunder er ikke noe trivelig å ha på bordet hverken for veterinær eller eier, og det kan bli vanskelig å stille rett diagnose uten å måtte ty til narkose. Det er en risiko i seg selv, og bør unngås så lenge det ikke er tvingende nødvendig. Om det er generelle helsespørsmål så ta kontakt med oppdretteren først. De sitter gjerne med en god del erfaring som kan spare deg for mange hundre kroner i veterinærutgifter. Er det akutt, kontakt veterinær straks!


Desto mindre du gjør ut av å ha valp i huset desto lettere blir det for dere begge, eller hele familien. Å ha valp skal være en glede, og minner skal skapes. Lykke til!


Minner om copyrightloven! Det er IKKE tillatt å kopiere noe uten tillatelse fra meg!